Un Mercat Extraordinari

Hong Kong o Nova York són, sens dubte, dos de les grans capitals econòmiques del món. Que entre Londres, París i Berlín es reparteixen bona part de la riquesa europea és una cosa inqüestionable. Ningú podrà discutir que estes cinc ciutats són referència mundial a nivell comercial.

Doncs bé, en totes elles existeix la venda no sedentària. Wan Chai, Flea Markets, Portobello Road, Marché aux puces o el Mauerpark són, respectivament, els mercats ambulants més famosos d’estes ciutats.

Qui no les ha visitat i ha cercat la ubicació, els horaris i els productes que allí es venen? Cercadors de gangues, col·leccionistes, compradors habituals o simples curiosos passegen per ells amb molta alegria.

Però el motiu que es mantinga viva la tradició de la venda en el carrer, a més del seu interès turístic, és que els mercats extraordinaris dinamitzen l’economia local i el xicotet comerç de la zona.

A València tenim diversos exemples d’açò. Els dies de mercat l’afluència de compradors en els locals comercials fixos augmenta. I tot açò per una màxima comercial: la gent que compra és la que passeja, no la que va amb cotxe. D’ací també la nostra obstinació en la peatonalització d’algunes zones de la ciutat.

Els mercats de venda no sedentària a València han anat associats als mercats municipals d’alimentació, de fet els han sobreviscut. En algunes zones on els mercats han desaparegut, en el carrer se segueix mantenint viva la venda. Són els grans supervivents d’una competència feroç.

Durant molts anys han passat quasi desapercebuts, tinguts per l’administració pública com un gran puzzle difícil de resoldre. Nosaltres, no obstant això, els vam donar veu des del minut un, incloent-los en el Consell Local de Comerç i creant una comissió tècnica de treball sol per a ells.

No tot han sigut alegries, i encara queda molt treball per fer, però l’esforç monumental que ambdues parts estem fent per a posar-nos al dia és digne de celebrar. Per açò hui obrim la Plaça de l’Ajuntament per a ells. Per a fer un homenatge a tots i totes les valentes que dia a dia, en diferents barris de la ciutat, independentment de la climatologia alcen la seua particular persiana i ens ofereixen el millor del seu treball.

Hui, durant tot el matí, des de les 09h. fins a les 15h. celebrem amb ells un mercat extraordinari, un dia extraordinari, conquistant espais. I, insistisc, amb alegria, perquè mai vaig veure en un altre comerç una alegria tan especial com la que desprenen els compradors quan adquireixen un producte en un mercat ambulant de la meua ciutat. Us esperem! Feliç mercat!

Llegir l’article a El Mundo