No sou manada, sou borregos

Repetisquen amb mi: l’únic culpable d’una violació és el violador. Una vegada més: l’únic culpable d’una violació és el violador. De nou: l’únic culpable d’una violació és el violador.

Usaré totes les paraules, tots els caràcters d’este article quinzenal si fa falta: l’únic culpable d’una violació és el violador.

És igual si portava la falda curta, si estava sola a la nit, si anava beguda o borratxa del tot. Si et va somriure, si et va besar abans. Si creus que et va provocar, si et va cucar un ull o et va fer ullets. M’és absolutament indiferent: l’únic culpable d’una violació és el violador.

No, una víctima no provoca una violació. De cap manera. Mai.

És igual que haja signat un consentiment previ en una merda d’aplicació. A meitat de l’acte també es pot penedir, no voler seguir, dir prou. I si segueixes tenint ganes, et dónes la volta i te l’acabes. Tu a soles. Com fas al bany de casa dels teus pares. Però no és no. En qualsevol moment.

Perquè, a més, si eres dels necessita que algú et signe, el problema el tens tu. Si eres dels pensa en eixir de nit amb “rohypnoles”, cloroform i cordes, el problema el tens tu. Si ixes fins i tot “nomas” a “guarrearlas”, el problema el tens tu.

L’únic culpable d’una violació és el violador. Encara que també la societat és responsable. Eixa que denigra a les dones. Que els paga menys pel mateix treball. Que les utilitza com a suport publicitari, per a subjectar un paraigües o lliurar un ram de flors. Que les deixa entrar gratis en les discoteques. Sí, també. Eixa que pensa que les dones només poden jugar amb nines, amb cuines i amb agulla i fil.

Les estan matant. Les estan violant. I, el pitjor de tot, les estan culpabilitzant. Quins missatges estarem llançant perquè un de cada tres joves pense que la violència de gènere és una “actitud normal” dins de la parella? Què estarem fent mal perquè un de cada cinc pense que tot açò és un tema polític? És simplement brutal.

Com a home, com a persona, si alguna vegada pertany a una manada serà per a protegir, per a defensar, per a denunciar. Si no ho faig hauré passat de ser un llop, a ser un estúpid borrego.

 

Llegir l’article en El Mundo