Jo mai

Jo mai m’he canviat de vorera perquè una dona s’aproximava cap a mi en una nit fosca. Jo mai he passat por per anar a soles amb una dona desconeguda en un vagó de metro. Jo mai he telefonat als meus amics per a dir que havia arribat a casa sa i estalvi. Jo mai li he dit a cap amic que s’esperara en el cotxe fins que entrara en el portal per por. Jo mai he temut que cinc dones em violaren.

Jo mai he cobrat menys per ser home. Jo mai he hagut de contestar si tenia intenció de ser pare per a obtindre un lloc de treball. Jo mai he sigut criticat per conduir com un home. Jo mai he baixat el cap davant la mirada libidinosa d’una dona. Jo mai he hagut de demostrar que sóc físicament més capaç que una companya.

Jo mai he hagut d’usar un pseudònim per a signar els meus articles perquè no se sabera que sóc un home. Jo mai he hagut de reclamar el meu dret a vot. Jo mai he hagut de deixar els meus estudis per ser home. Jo mai he hagut de quedar-me a casa amb els xiquets perquè la meua dona poguera treballar. Jo mai he hagut de témer que ningú utilitzara el dret de pernada.

No és ara. No és conjuntural. No és una anècdota. És la Història. Amb majúscules.

Esta societat està en plena crisi, en plena evolució. Els models antics cauen, es trenquen en mil trossos. I, com ocorre davant tots els canvis, els detractors, els que no volen consentir-ho, mostren la seua maldat amb major virulència. Nomás fa falta escoltar a Arcadi Espada, fundador de Ciudadanos, parlant sobre la víctima de “La Manada” per a fer-nos una idea de com de miserables poden arribar a ser alguns.

Estic convençut que certes actituds no tenen cabuda en la nostra societat actual, que encara ens queden molts episodis desagradables per viure. Potser massa. Però també estic convençut que la revolució arribarà i serà femenina. Sense cap tipus de dubte.

I quan arribe, les dones futures podran escriure: Jo mai he hagut d’explicar que no és no. Jo mai he sigut menyspreada per ser sexualment activa. Jo mai m’he sentit un florer. Jo mai he sigut maltractada en nom de l’amor. Jo mai he sigut increpada pel carrer amb un piropo.

Jo mai he sentit por sols pel fet de ser dona.

 

Llegir l’article en El Mundo