|CULTURA FESTIVA| Sant Vicent Màrtir

Cada 22 de gener se celebra a la ciutat de València la festivitat de Sant Vicent Màrtir, un dels seus patrons. Es pren esta data perquè, segons la tradició, fou el dia en què va morir després de ser jutjat i martiritzat en la llavors ciutat romana de Valentia, sense que abjurara de la seua fe.

Les restriccions sanitàries ens recomanen limitar els moviments i desplaçaments. Això fa que les celebracions del sant al carrer s’hagen suspés enguany. Esperem que l’esforç col·lectiu done fruits i en un espai de temps no molt llarg puguem reprendre les activitats habituals.

I, a més, ja sabeu què diu el refrany: «Per Sant Vicent de la Roda, creix el dia una hora»

Este refrany menciona el sant amb el seu nom popular “Sant Vicent de la Roda”, pel fet que, segons conta la tradició, després d’haver-lo martiritzat nugant-lo a una creu en aspa on va ser assotat, el seu cadàver fou llançat a la mar lligat a una roda de molí, que miraculosament va flotar i el tornà a la costa.

De la importància de Sant Vicent Màrtir en l’imaginari de la ciutat de València, dona compte el fet que amb el seu nom es batejara una de les principals vies del Cap i Casal. L’actual carrer de Sant Vicent Màrtir era una antiga via d’accés a la ciutat, que es remunta a l’antiga Via Augusta, una de les principals calçades construïdes per l’Imperi Romà a Hispània, via de comunicacions i comerç entre les ciutats i ports del Mediterrani, i la de major longitud, 1.500 quilòmetres aproximadament, que discorria des de Cadis fins als Pirineus vorejant el Mediterrani.

Al llarg dels anys, el carrer de Sant Vicent ha experimentat canvis i transformacions, però manté la seua condició de ser una de les principals artèries de la ciutat. Si voleu conéixer millor la història d’esta via, la seua evolució i com està relacionada amb la vida de Sant Vicent Màrtir, vos recomanem la lectura del text que trobareu en este enllaç: Sant Vicent Màrtir, que també podeu trobar en les fites informatives col·locades en este carrer.
Felicitats a totes i tots els que celebreu esta festivitat a la nostra ciutat!!